Finanční pomoc

Půjčka pro živnostníky

Pokud máte zkušenost se založením živnosti a firmy, jistě víte, kolik finančních prostředků je potřeba na její rozjezd. Může také nějakou dobu trvat, než si firma začne sama na sebe vydělávat – založení firmy není vůbec snadné. V takové situaci může přijít vhod půjčka pro živnostníky – typ finanční podpory určený pro osoby samostatně výdělečně činné, ať již v začátcích jejich podnikání nebo pro zkušené živnostníky toužící své podnikání rozvíjet. V tomto článku se věnujeme otázkám, kde získat půjčku pro živnostníky, jaké formality musíte splnit pro její dosažení a proč může být dobrou volbou. Obsah:

Kde získat půjčku na podnikání?

Výběr správného zdroje půjčky pro podnikatele závisí na řadě faktorů, jako jsou obsahová náplň podnikání, výše půjčky, doba splácení nebo úvěrová historie firmy. Zde uvádíme některé subjekty, které mohou podnikatelům poskytnout finanční podporu:

Banky

Banky jsou tradiční volbou pro úvěrování. Zejména na začátku podnikatelské činnosti však může být získání úvěru na podnikání od banky velmi komplikované, zdlouhavé a výsledek není zaručen. Nemůžete-li doložit daňové přiznání ze samostatné výdělečné činnosti, může úvěrující požadovat záruku třetí osoby nebo zajištění například nemovitostí nebo jiným majetkem.

Nebankovní subjekty

Úvěrové společnosti působící mimo bankovní sektor zpravidla nastavují flexibilnější podmínky financování, a to i pro začínající živnostníky. Nabízejí rychlejší schvalovací postupy a menší požadavky na dokumentaci, což s sebou často nese vyšší úvěrové náklady. Pokud tedy máte zájem o rychlou nebankovní půjčku pro svou firmu, důkladně si ověřte podmínky a poskytovatele půjčky.

Úvěrové fondy

Na podporu mladých podnikatelů a jejich vstupu na trh existuje několik vládních programů a programů EU. Tyto úvěry jsou často určeny určitým skupinám, například start-upům, ženám-podnikatelkám nebo velmi perspektivním oborům. Úvěrové fondy mají obvykle výhodnější podmínky než ty, které jsou k dispozici na volném trhu, ale je třeba si ověřit, jaké typy živnostníků daný fond podporuje.

Crowdfundingové platformy

Crowdfunding je způsob, jak získat finanční podporu od širokého okruhu investorů, kteří mají zájem o váš podnikatelský záměr. V tomto případě jsou finanční prostředky získávány prostřednictvím speciálních online platforem. Přestože se nejedná o typickou půjčku pro začínající podnikatele, může být zajímavou alternativou tradičních typů peněžních půjček.
půjčka pro začínající podnikatele

Jak získat půjčku pro živnostníky?

Vše záleží na tom, u kterého z uvedených subjektů o tento typ půjčky požádáte. V některých případech musíte předložit řadu dokumentů, v jiných nemusíte uvést účel půjčky, a v crowdfundingu se počítá se získáním důvěry investorů. Mezi subjekty s největšími nároky na poskytování půjček začínajícím živnostníkům patří banky. Mezi důvody odmítnutí žádosti o podnikatelský úvěr mohou patřit záznamy v registrech dlužníků, záznam v trestním rejstříku nebo absence ručitele či zástavy. Existují ale také instituce, které jsou ochotny podstoupit vyšší úvěrové riziko a pomohou Vám nastartovat, udržet nebo rozvinout podnikání i bez zajištění, a dokonce i v případech, kdy Vaše úvěrová historie není zcela bez poskvrny. Před uzavřením smlouvy proto porovnejte podmínky získání i podmínky čerpání půjčky pro živnostníky od různých poskytovatelů.

Jak funguje půjčka pro živnostníky?

S půjčkou pro živnostníky získáte finanční podporu nejen při zahájení podnikání, ale i v jeho průběhu. Půjčka pro živnostníky Vám umožní realizovat podnikatelské aktivity, na které byste jinak nedosáhli z důvodu nedostatku finančních prostředků. S půjčkou na podnikání můžete dosáhnout toho, co jste si předsevzali při zakládání firmy, a nemusíte se zabývat nedostatkem finančních prostředků! Pozor ale na způsob, jakým takto získané finance použijete. Je-li sjednán účel úvěru (např. obecně na podnikání nebo konkrétněji třeba na pořízení automobilu nebo počítače apod.), pak byste se dopustili porušení smlouvy, pokud byste prostředky použili na jiný účel. Nezapomeňte si smlouvu o půjčce vždy před jejím uzavřením řádně pročíst a nerozumíte-li některému ustanovení, požádejte poskytovatele o jeho vysvětlení.