Čelíte mimořádným výdajům, které nepokryjete z vlastních úspor? Řešením pro Vás může být mikropůjčka. Jedná se o typ finanční podpory určený zejména pro méně solventní dlužníky, kteří nejsou schopni vytvářet si finanční rezervu. V tomto článku se zaměříme na mikropůjčky, zamyslíme se nad jejich specifiky a nad tím, pro koho jsou vhodné.

Obsah:

Co je mikropůjčka?

Mikropůjčka je drobná půjčka (obvykle od 500 do 5 000 Kč), kterou běžně poskytují finanční instituce, jako jsou banky ale i nebankovní úvěrové instituce. Mikropůjčka je skvělým řešením pro méně solventní společenské skupiny lidí, kteří někdy nejsou schopni pokrýt neplánované výdaje. Mezi ně patří pracující studenti, matky samoživitelky, důchodci nebo začínající podnikatelé. Obvykle nemají dostatečně vysoký nebo pravidelný zdroj příjmů a nejsou schopni tvořit významnější finanční rezervy. I menší neplánované výdaje jim tak mohou způsobit finanční problémy. Mikropůjčka je vhodným řešením, jak s takovými situacemi bojovat. Může pomoci například v situaci, když do výplaty zbývá několik dní a je třeba ihned zaplatit nedoplatek energie. Nebankovní půjčka před výplatou se v takové chvíli může stát skutečným zachráncem.

mikropůjčka bez doložení příjmů

Hlavní parametry mikropůjčky

Nižší částka

Jak sám název napovídá, mikropůjčky jsou poskytovány na opravdu malou částku, takže se neosvědčí, pokud byste chtěli půjčené peníze použít například na celkovou rekonstrukci bytu. Jsou naopak výbornou volbou, pokud máte zájem o rychlou zápůjčku drobné částky, kterou budete moci snadno a rychle splatit. Výše mikropůjčky se obvykle pohybuje mezi 500 a 5000 Kč, což není mnoho, ale v některých situacích hraje i taková finanční pomoc významnou roli.

Krátká doba splatnosti

Člen mikro v pojmu mikropůjčka se nevztahuje pouze na částku, na kterou je finanční příspěvek poskytován, ale také na dobu splácení. Mikropůjčky se obvykle poskytují na krátkou dobu, často ne delší než maximálně jeden rok. To je činí atraktivními pro lidi, kteří potřebují hotovost okamžitě a nechtějí se vázat zbytečně dlouhými závazky.

Zjednodušený postup podávání žádostí

Proces vyřízení žádosti o mikropůjčku je obvykle mnohem jednodušší a rychlejší než u tradičních půjček. Žádost o mikropůjčku lze navíc často vyřídit zcela online – finanční prostředky se tak objeví na vašem účtu, aniž byste museli opustit pohodlí domova. Mikropůjčka přímo na váš účet je skvělým řešením, pro případ, že potřebujete rychlou finanční injekci!

Flexibilita

Mikropůjčky nabízejí značnou flexibilitu při použití finančních prostředků. Poskytovateli mikropůjčky většinou nemusíte uvést, na jaký účel vypůjčené prostředky použijete. Mikropůjčky lze použít na jakýkoli účel, proto jsou pro mnohé lidi atraktivním řešením.

Vysoký úrok

Mikropůjčky mají i své nevýhody – jejich úrokové sazby mohou být ve srovnání se standardními bankovními úvěry vyšší. Je to zejména proto, že pro poskytovatele půjček je poskytnutí malých částek na krátkou dobu spojeno s větším rizikem.

Kdy mikropůjčka není vhodná

Mikropůjčka se hodí pro pokrytí jednorázových nečekaných výdajů. Není určena pro zvyšování životního standardu; proto byste ji měli využívat vždy pouze na nezbytně nutné výdaje. Mikropůjčka také není vhodným řešením pro úhradu splátek jiných úvěrů. Pokud se dostanete do situace, kdy nejste schopni splácet své závazky, nesnažte se je hradit čerpáním dalších a dalších úvěrů. Namísto toho oslovte své věřitele, vysvětlete a doložte jim svou situaci a pokuste se s nimi domluvit na způsobu řešení věci.

Mikropůjčka snadno a rychle

V případě nečekaných výdajů může být pro některé skupiny osob obtížné získat úvěr od banky, nebo pro ně může být proces žádosti nepřiměřeně dlouhý či složitý. V takových případech mohou být právě mikropůjčky, jejichž získání je zejména v on-line prostředí velmi snadné a rychlé, opravdu dobrým řešením.